Hogyan válasszunk megfelelő nyakláncot?

Hogyan válasszunk megfelelő nyakláncot?

A nyaklánc ősidők óta az egyik legkedveltebb ékszer. Mégis, a megfelelő nyaklánc kiválasztásakor van néhány dolog, amire oda kell figyelni – ebben is segítünk!

A nyakba akasztott dísz jól látható, messziről hirdeti viselője szépségét, társadalmi vagy vagyoni helyzetét, esetleg a személyiségéről is sejtetni enged apró részleteket egy-egy jól megválasztott medál jóvoltából. A nyakunk éke lehet hosszú, rövid, széles, vékony, lapos, hengeres. Anyaga is lehet arany vagy ezüst, nemesacél vagy bőr, kaucsuk, de akár organza vagy csipke is. A választás nagyrészt az ékszer viselőjének döntése, de van néhány alap szabály, amit érdemes figyelembe venni.

Milyen hosszú egy nyaklánc?

Talán a legfontosabb kérdés, és két dolog befolyásolja: a viselőjének megjelenése, és komfortérzete.

A jól kiválasztott nyaklánc közepe a kulcscsont és a szegycsont alja közötti területre ér le, a viselőjének kényelmét figyelembe véve. Egyes, önmagukban is dekoratív láncok esetén a rövidebb jobb: a lánc szebben mutat, ha az alsó íve az öltözethez igazodva látható marad. Más láncok esetén ez nem feltétlenül követelmény, van, aki kifejezetten szereti elrejteni, és a csak az általa kiválasztott személyeknek mutogatni a láncát. Másik eset, amikor a láncra medál vagy más függő is kerül. Ilyenkor figyelembe kell venni, hogy a medál milyen súlyú, és mennyire fog lelógni a láncról. Egy nehezebb medál jobban lehúzza a láncot, egy könnyű, pici medál viszont meg tud tapadni a bőrön, és megőrzi a lánc természetes ívét. Fontos arra is számítani, hogy a nehezebb medálokat, függőket a láncnak el is kell bírnia, és – különösen drágakő, vagy féldrágakő függők esetében – a súly miatt sem szabad, hogy a lánc vágja a nyakat. Végül érdemes hosszabb láncot venni akkor, is, ha viselője nem kíván a zárral bajlódni, hanem a fején átbújtatva szeretné a láncot fel- és levenni.

Gyakori láncméretek hölgyeknek

  • A fentiek fényében gyermekeknek a 36 – 42 cm közötti láncokat ajánljuk.
  • Lányok számára a 40 – 45 cm lánchossz a leggyakoribb jó választás, testalkat szerint.
  • Hölgyek esetében a 45 – 50 cm is szükséges lehet, de tekintélyes személyiséghez gyakori választás az 50 cm feletti hossz is.
  • Külön kategória az angyalhívók és a nagy méretű drágakő függők, illetve a pulóverláncok (vastagabb felsőkön kívül viselt, ruhakiegészítőként hordott láncok) esete, ahol az ideális hossz a 75 – 100 cm között jellemző.
  • Derékláncnak a 90 – 120 cm közötti láncokat ajánljuk. Ha ismert a lánc viselőjének derékbősége, ahhoz célszerű 5 – 10 cm-t még hozzáadni, hogy a lánc kényelmesen és biztonságosan viselhető legyen. A túl rövid deréklánc kényelmetlen, feszül vagy szorít, a túl bő lecsúszik, beleakad dolgokba, és könnyebben elvész.

Gyakori láncméretek uraknak

  • Fiúk számára alsós általános iskolás korig elég szokott lenni a 40 – 45 cm.
  • Kamaszoknál a 45 – 55 cm a leggyakoribb jó választás.
  • Felnőttek esetében testalkattól függően az 50, 55 vagy 60 cm-es láncok optimálisak. Fejen átbújtatáshoz a 60 cm, és annál hosszabb láncok szükségesek.
  • Figyelembe kell venni a lánc vastagságát és súlyát is: egy nagyobb, nehezebb ékszernél inkább az eggyel hosszabb méretet célszerű választani.

Milyen jellegű láncot válasszak?

A láncok között két fő kritérium alapján érdemes válogatni: mennyire szeretnénk feltűnő láncot, és kerül-e rá majd medál? További szempont lehet a komfort és a tartósság is, mivel egyes lánctípusok karcosabb tapintásúak lehetnek, vagy becsíphetik a hajat, más típusoknál pedig a látványos megjelenés a tartósság, javíthatóság rovására érvényesül.

Egy finom, visszafogott lánc, amilyen a pancer, figaró, anker velencei vagy barbara lánc, alkalmas arra, hogy félig rejtve, emlékként, vagy egy szűkebb kör számára megmutatható ékszerként viseljék.

A díszítettebb felületű láncokat, mint a valentínó, S-pancer, sárlesz, vagy a legkülönfélébb divatláncok, vétek elrejteni – ezekből rövidebbet érdemes választani, és láthatóan jó viselni őket, jellemzően kiegészítő medál, függő nélkül. A medál viselésekor  fontos, hogy a lánc kellőképp erős legyen a kiválasztott függő súlyának hordásához.

Még fontosabb azonban, hogy a lánc hogyan viselkedik a terhelés alatt! A lapos láncok hajlamosak a medál húzása hatására elfordulni, és az élüket mutatni a külvilágnak, ami jobb esetben csak annyit eredményez, hogy a lánc nem érvényesül, rosszabb esetben groteszk, vagy akár csúnya is lehet. Ezért a medálokhoz mindenképpen a kevésbé lapított, sőt, körhöz közeli keresztmetszetű láncokat ajánljuk. Ha a lánc felülete még kellőképpen sima is, és szabadon tud mozogni rajta a medál, a viselés okozta kopás is elkerülhető, de legalábbis nem lesz feltűnő. Ezért ajánljuk legtöbb medálunkhoz a barbara, valesz, gyöngyanker, vagy anker láncokat, könnyebb medálokhoz a velencei láncot. Természetesen sok más lánc is alkalmas medál függesztésére, de azt is érdemes figyelembe venni, hogyan mutat együtt a medál és a lánc. Egyes díszített láncok annyira szépek önmagukban is, hogy elnyomják a rájuk akasztott medált, mintha az ott sem lenne!

Régebben nagyon divatosak voltak a lapláncok, illetve a sima felületű, finom kígyóláncok és ezek változatai. Ezeknél a modelleknél azonban előfordulhat, hogy a vékony szálú hajat becsípik, húzzák. Más, erősen vésett láncok esetében a felület díszítése a nagyon érzékeny bőrűeknél kellemetlen, reszelős érzést okozhat. Ritkán fordul elő az ilyen, de mindenképp érdemes erre is gondolni!

Ha többet szeretnél a láncokról tudni, fordulj hozzánk bizalommal és örömmel segítünk a megfelelő lánc kiválasztásában. Addig is nézz szét és válogass gazdag arany-, ezüst-, acél- és divatékszer lánc kínálatunkban!

Tartalomhoz tartozó címkék: arany ékszer arany lánc ezüst lánc