Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Szállítás: következő munkanapra! Gyorsabban szeretnéd? Válaszd az ÉkszerExpresszt!
Megnéznéd átvétel előtt az ékszert? Egyeztess velünk időpontot a +36 20 2177444 telefonszámon!
Elakadtál? Nem vagy biztos benne? Segítségre van szükséged?
Kollegánk segít, hívd fel! +36 20 583-8923 Ha kell, visszahív!
Egyedi elképzelésed van? Megvalósítjuk! Hívd a +36 20 2177444 telefonszámot!
Segítségre van szükséged? Kérdésed van? Tanácsot kérnél?
Kollegánk segít, hívd fel! +36 20 583-8923 Ha kell, visszahív!

Órakísérők – ismerd meg az új karlánc típust!

Órakísérők – ismerd meg az új karlánc típust!

A divat egyre újabb ékszereket hív felszínre, az ékszerviselés kultúrája folyamatosan alakul, fejlődik. A legfrissebb újdonság a karláncok következő generációja, az órakísérő. Ismerkedj meg vele!

Mi az órakísérő?

Az órakísérő eredetileg a karórával, a mellett hordott vékony, finom karkötő vagy karlánc volt. Elsődleges célja az óra kiemelése, stílusának, formatervének, megjelenésének hangsúlyozása volt. Aztán a mobiltelefonok korában a hagyományos karórák lassan eltűnnek a használatból, és előtérbe kerülnek az okosórák, okospántok, amelyek a mobiltelefon kiterjesztett részei, és úgy is néznek ki – jellemzően a dekoratív megjelenés sokadlagos. Elvétve találni egy-egy, ékszerek szintjén ékes, személyes díszként viselhető példányt. Valószínűleg éppen ez a jellegtelen, műszakias megjelenésük hívta előtérbe az órakísérőket, amelyek a legunalmasabb okosórát is fel tudják dobni. Az órakísérők közös jellemzője, hogy a hosszuk állítható – rendszerint egyetlen mozdulattal a megfelelő méretre lehet őket igazítani. Ezt szilikonos csúszka biztosítja az értékesebb modelleken. A pamutszálra fűzött (shambala-jellegű) változatoknál jellegzetes, erős és megbízható csúszócsomó teszi lehetővé a megfelelő méret beállítását. A szál megfogását, használatát rendszerint nemesfém golyó segíti a karkötő végein. Néha előfordul, hogy az órakísérő valamilyen szerencsehozó motívummal díszített, ezért sokan összetévesztik a balszerencsétől oltalmazó kabbala-karkötőkkel. Az igazi, eredeti kabbala azonban mindig piros pamutszálon van, apró arany szimbólummal, amit nem kísér más, csak a két golyó a szálak két végén.

Milyen órakísérők vannak?

Nagyobb értékű, háromszínű golyókkal díszített, 14 karátos sárga arany órakísérő karláncAkár Gombóc Artúr kedvenc csokoládéit is kérdezhetnénk, annyiféle! Órakísérő lehet nemesfém, drágaköves vagy féldrágaköves, kristályokkal vagy természetes anyagokkal (fával, korallal, gyönggyel) ékesített, nemesacél vagy a shambala és kabbala karkötőkhöz hasonlóan egyszerű, viaszolt pamutfonál, nemesfém és természetes anyagokból készített golyókkal, díszekkel. Az órakísérő azonban nem oltalmazó amulett, hanem egyszerű, de szép, többnyire hétköznapokra szánt ékszer, amely könnyedén kombinálható, és kiemelt alkalmakra is kitűnő, látványos dísze lehet karodnak – akár hordasz órát, akár nem.

Hogyan viseld az órakísérőket?

Az órakísérők eredetileg a karórák hangsúlyozására, kiemelésére szolgáltak, és többnyire egy, esetleg két darabot húztak a karóra mellé. Előfordult, főleg az igényes, drága nemesfém órák esetében, hogy a gyártójuk maga is tervezett és adott egy vagy több órakísérőt az óra mellé.

Ahogy a mobiltelefonok és okosórák kiszorították az ékszerórákat, az órakísérők is az utóbbi időkben önállósodtak, és divatos dolog magukban viselni őket. Még divatosabb összeillő szetteket, kombinációkat kialakítani belőlük, amelyekhez egy óra már csak zavaró körülmény lehetne. Nagyon fontos, hogy az órakísérők színben, formában harmonizáljanak egymással, és illeszkedjenek a személyiségeddel, ízléseddel. Ezért is jó, hogy többet is fel lehet venni, és az ékszerek nyelvén, szavak nélkül mesélni magadról. 

Fontos, hogy egymással rokonítható, sőt, egyforma fajta órakísérőket tegyél egymás mellé, különben megeshet, hogy épp gyengítik egymást. A lehetőségek azonban még így is sokrétűek, bátran utat adhatsz a fantáziádnak a Hozzád leginkább illő kombinációk kialakításában.

(A cikk a videó alatt folytatódik)

Sok karkötőt együtt? Megengedheted magadnak!

Sokak számára ijesztő első hallásra, hogy az órakísérőket halmozva viseljék, egyszerre többet is. Ki engedheti ezt meg magának?

A jó hír az, hogy bárki! Bár léteznek nagyon igényes, több nemesfémet tartalmazó, értékesebb órakísérők is (ilyet láthatsz a fenti képen a háromszínű golyós ékszer esetében), de a legtöbbjük igazán olcsó ahhoz, hogy bártan vegyél belőlük több  darabot is. Ráadásul az órakísérőket nem muszáj egyszerre, egy időben, így nagy költségekbe verődve venni, hanem gyűjtögetni is lehet, alakítani a stíluson, színvilágon. Még az arany órakísérőink is jellemzően szerethető áron kerülnek forgalomba, igaz, van azért igényes, nagyobb értékű típusunk is. Az ezüst órakísérők olcsóbbak, mintha meghívod egy egyszerű ebédre a legkedvesebb barátnődet. Nyugodtan meglepheted magad, vagy szeretteidet egy-egy órakísérővel, a kiadásaid nem ettől fognak megnőni!

Arany golyós, színes kristályos órakísérő karláncok fehér hengeren, bézs alapon

Hogyan válasszak órakísérőt?

Bátran! De azért gondold át, hogy viselsz-e órát, milyen színvilág illik Hozzád a legjobban, milyen ruhákat szoktál hordani – és amire a legtöbben nem is gondolnak: milyen a bőröd? Milyen a tónusa, milyen színek illenek hozzá? Szereted a feltűnőbb ékszereket, vagy inkább a diszkrét irányt követed? Milyen színek állnak jól a szokásos ruháidhoz? Ha ezekre a kérdésekre megtaláltad a választ, a nehezén túl vagy, már csak rá kell bukkannod a Hozzád legjobban illő darabokra, legyen szó akár arany órakísérőkről, vagy az ezüst változataikról – nem lesz nehéz!

Ha pedig megmaradnál a nemesacél karkötők mellett, azok között is találsz izgalmas, órakísérőként is hordható darabokat, akár férfiaknak szánt kivitelben is.

Az oldal tetejére