Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Szállítás: következő munkanapra! Gyorsabban szeretnéd? Válaszd az ÉkszerExpresszt!
Megnéznéd átvétel előtt az ékszert? Egyeztess velünk időpontot a +36 20 2177444 telefonszámon!
Elakadtál? Nem vagy biztos benne? Segítségre van szükséged?
Kollegánk segít, hívd fel! +36 20 583-8923 Ha kell, visszahív!
Egyedi elképzelésed van? Megvalósítjuk! Hívd a +36 20 2177444 telefonszámot!
Segítségre van szükséged? Kérdésed van? Tanácsot kérnél?
Kollegánk segít, hívd fel! +36 20 583-8923 Ha kell, visszahív!

Hogyan tárold az ékszereidet?

Hogyan tárold az ékszereidet?

Az ékszer egyik legfontosabb szerepe, hogy szép legyen és díszítsen, „ékítsen". Benne van a nevében is: „ék[esítő]" + „szer". Ezt a funkcióját azonban akkor tudja teljes mértékben ellátni, ha a szépségét megőrzöd a megfelelő tárolással és tisztítással.

A kalózok kincse

Egy biztos: egy tengerparti homokba ásott fa ládába ömlesztve nem marad sokáig éked az ékszered. A tárolásra ennél sokkal jobb módszerek is vannak! Megvan ugyan a varázsa annak is, ha egy Karib-tengeri homokpadra hajózva választasz nyakéket a másnap esti vízparti partira, de költséges, és károsodnak tőle a kincseid. Karcolódnak, ahogy egymáshoz érnek, mattulnak (és ehhez a homok sem feltétlenül kell!), sérülhetnek a kövek és elveszíthetik csillogásukat. Ha a biztonságos tárolásra keresel megoldást, gondolj a kincsesládikára, és mindennek keresd az ellenkezőjét!

Miben tartsam az ékszereket?

Az a legjobb tárolási mód, ahol az ékszerek nem érnek egymáshoz, láncok, karláncok, fülbevalók esetében még saját magukhoz sem. Így a felület sérülései nagyrészt elkerülhetők. Persze ehhez az is fontos, hogy amivel mégis érintkeznek, az se okozzon sérülést rajtuk. Ezért azok a tárolódobozok a legjobbak, ahol minden egyes ékszernek külön elszeparált helye van, lehetőleg textíliával vagy bőrszerű anyaggal (bőrrel, textilbőrrel, műbőrrel) bélelve, esetleg még párnázva is. Az utóbbi akkor lehet fontos igazán, ha az ékszert szállítani is akarod a tartójában. A karláncok, karórák, reifek esetében nagyon hasznos, ha van kialakított „hurka" vagy „csukló", amire a tárgy rá tud feszülni, és nem mozdul el. Jobb, ha nem nagyon szorosan van, de az is kerülendő, hogy lötyögjön, leeshessen a tartóról. 

A gyűrűk esetében gyakori megoldás, hogy két, textillel vagy bőrszerű anyaggal bevont hurka közé illesztjük be az ékszert, így azok egymáshoz való távolsága oldalirányban szabadon változtatható, és könnyű elérni, hogy ne érintkezzenek egymással. Arra is érdemes figyelni, hogy az ékszer kövei, kristályai se érintkezzenek. Egyes kövek, mint a gyémánt, nagyon kemények és könnyen kárt tehetnek akár a fém részekben is, mások, mint a smaragd, elég puhák ahhoz, hogy egy másik ékszer kő vagy fém része csúnya sérülést okozzon rajtuk. 

Vannak olyan ékszertartók, amelyekben szivacs, vagy vattával, habbal töltött párnácska van. Ezek is kiválóak, csak arra kell figyelni, hogy az ékszer ne nagyon mozdulhasson el a párnán, ténylegesen ki legyen párnázva a helye. Szinte bármilyen ékszer tárolható ezzel a módszerrel. A fülbevalókat gyakran olyan tartóra tűzik, amelyik imitálja a fülben való helyzetét. Még olyan is akad a bedugós (stekkeres) fülbevalók esetében, amikor szivacs vagy sztirol lapba kell az ékszert beszúrni. Ez a módszer nem túl elegáns, akár még csúnya is lehet, de nagyon jó védelmet tud nyújtani. Sok esetben a gyártók ezzel a megoldással, polisztirol lapba (hungarocell, styrofoam, stb.) szúrva szállítják a nagykereskedőkhöz  a nagy mennyiségű fülbevalókat. A lényeg az, hogy a fülbevaló ne mozoghasson ki a felületből, amit úgy szoktak megoldani, hogy van egy hasonlóan védő fedél, ami a helyén tartja az ékszereket.

Hogyan tegyem el az ékszereimet?

Amikor hosszabb időre el akarod csomagolni az ékszert, mindenképpen azt javasoljuk, hogy előtte alaposan tisztítsd meg. Ha át kellett mosni az ékszert, akár a tisztítófolyadékok egyikével, akár csak vízzel, mindenképpen szárítsd meg a lehető leggondosabban, mielőtt zárt rekeszbe, dobozba kerül. Érdemes a mosás, tisztítás után az ékszert még 24 órára szellőzni hagyni, és csak azután tenni a helyére. Hangsúlyozzuk: ügyelj arra, hogy kellő távolság maradjon az egyes darabok között! Ha minden az ékszertartóba került, keress neki egy olyan helyet, ahol a nagy hőingadozásoktól kellőképpen védve van: ne tedd fűtés vagy alkalmanként napsütötte ablak közelébe. A szekrény mélye viszont megfelelő hely szokott lenni – csak emlékezz rá, hogy hova is raktad! Egy arany órakísérő karkötő áráért már lehet kapni olyan bútorszéfet is, ami nem csak a tárolás módját, de biztonságát is elősegíti. Ha nagyobb értékű ékszereid vannak, érdemes beszerezni egy ilyet.

Mit ne tároljak együtt?

Nem kell túlbonyolítani a dolgot! Az arany, ezüst, platina, palládium, vagy akár bizsu ékszerek is tárolhatók együtt, csak az a fontos, hogy ne érintkezzenek, és ne legyen párás a helyük. Időnként felröppennek olyan tévhitek, hogy a különféle fémek egymással érintkezve galvánelemet képeznek, és a keletkező elektromos töltés elszíneződést, kicsapódást okozhat. Maga a jelenség elméletileg tényleg megtörténhet, de jellemzően nem a nemesfémekkel. És ami még fontosabb: ha nem érintkeznek egymással az ékszereid, és nem különösebben párás a tároló, nem tud kialakulni ilyen. A párásodás ellen egyébként érdemes szilika gélt tenni az ékszerek közé. Biztosan találkoztál már vele: szinte minden elektronikai tárgy csomagolásában, és sok más esetében is, ott virít az a kis fehér zacskó, amiben apró golyócskák vannak, és általában az van ráírva, hogy "DO NOT EAT!" (ne edd meg!) – nos, ez az a bizonyos szilika gél. Ennek annyi csak a szerepe, hogy rengeteg vizet tud megkötni magában, így kivonja a párát a környezetéből. Azt már kevesebben tudják, hogy hasonló eredményt el lehet érni úgy is, ha egy kis textil zacskóban pár csipet (nem több!) rizst teszel a szilika gél helyére. (Érdekesség: ha a telefonod beázott, érdemes egy kiló rizs közé tenni, és úgy vinni el a szervizbe – a rizs jelentősen csökkenti a víz okozta károsodás esélyét.)

Honnan keríthetek megfelelő ékszertárolót?

Nagyon sok helyen árusítanak ékszertároló dobozokat, egészen szélsőséges árakban és kivitelben. Az egyszerű papír doboz éppen olyan jól megfelelhet a célnak, mint a ritka trópusi fából vagy éppen teknőspáncélból készült ipari műremek. A lényeg nem a doboz alakján és anyagán múlik, hanem a belső kialakításán. Jelenleg (2024 nyarán) nincs ugyan ékszerdoboz a kínálatunkban, de ha e-mailben megkeresel minket és megírod, milyenre volna szükséged, nagykereskedelmi kapcsolataink révén ebben is tudunk Neked segíteni!

Ha bármi kérdésed maradt, további részleteket szeretnél megtudni, vagy tanácsot szeretnél kérni, nyugodtan írj az e-mail címünkre: info@ekszerboltom.hu

Az oldal tetejére