Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Szállítás: következő munkanapra! Gyorsabban szeretnéd? Válaszd az ÉkszerExpresszt!
Megnéznéd átvétel előtt az ékszert? Egyeztess velünk időpontot a +36 20 2177444 telefonszámon!
Elakadtál? Nem vagy biztos benne? Segítségre van szükséged?
Kollegánk segít, hívd fel! +36 20 583-8923 Ha kell, visszahív!
Egyedi elképzelésed van? Megvalósítjuk! Hívd a +36 20 2177444 telefonszámot!
Segítségre van szükséged? Kérdésed van? Tanácsot kérnél?
Kollegánk segít, hívd fel! +36 20 583-8923 Ha kell, visszahív!

Hogyan tisztítsd a (nemesfém) ékszereidet?

Hogyan tisztítsd a (nemesfém) ékszereidet?

Az ékszer akkor a legszebb, ha ragyog, csillog, tükrözi és sugározza az egyéniségedet. A tisztasága ezért is fontos, ugyanakkor higiénés szempontból is sokat számít, hogy amit magadon viselsz, ne irritálja a bőrödet. Sok esetben nem az ékszer, hanem a felületén összegyűlő idegen anyagok okoznak allergiát. A legtöbb ékszert a bőrrel érintkezve, testen viseljük, így a bőr által kiválasztott anyagok összegyűlnek rajta. Ezekbe ragad bele a levegőben szálló por, korom, és minden egyéb, amivel érintkezel. Az ékszer fényét veszti, elszíneződik, a kövek bemattulnak, csillogásuk tompul – de ez megakadályozható!

Víz

A legegyszerűbb tisztítás az, ha egyszerűen vízzel leöblíted az ékszert. Ez azonban egyes ékszereket tönkre is tehet: a bőr, ragasztott kövek, organza, selyem tönkre megy a víztől. A fém felületeken vízcsepp foltok alakulhatnak ki, a bonyolult formájú ékszerekben megrekedhet a víz, és további gondot okozhat, ezért nagyon fontos, hogy válogassuk meg, milyen ékszert öblítünk le, és mindig gondosan meg kell szárítani az ékszert. A vízzel öblítés csak bizonyos szennyeződések ellen hatékony: az ékszerre véletlenül rákerülő por, vízben oldódó folyadékok mellett a tengervíz sójának eltávolítására is kitűnő. Más tisztító eljárások utolsó fázisa is a vízzel való öblítés, amit szintén nagyon gondos szárítással érdemes befejezni.

Fontos!!! Az ezüst a vízben lévő oldott anyagokkal, sókkal, klórral, kénnel reakcióba léphet és maradandóan károsodhat. Ha nálad kemény a víz, erősen vízkövesednek a vele érintkező szerelvények, sűrűn kell vízkőmentesíteni a kávéfőzőt és a vízforralót, vagy a csapvíznek gyakran klóros, szemet irritáló szaga van, használj alaposan felforralt és lehűtött csapvizet, vagy benzinkutaknál vásárolható ioncserélt vizet! Egyes gyógyvizek különösen nagy veszélyt jelentenek, az ezüst befeketedik tőlük, és csak speciális eljárásokkal van esély a tisztításukra!

Citromlé, ecet, mosogató és felülettisztító vegyszerek?

A nemesfém ékszerek és acélékszerek tisztítására sokan ajánlják az enyhe mosogatószereket, citromlevet, háztartási ecetet is. Ezeket mindig bőven hígítva használhatod, lehetőleg éppen csak megnedvesített ronggyal áttörölve a fém felületet. Legyél nagyon óvatos, ha köves ékszert készülsz tisztítani: egyes kövek elszíneződhetnek, bemattulhatnak a savas oldatoktól, mint a citromlé vagy az ecet! Köves ékszert inkább ne tisztíts így! Természetesen az ilyen tisztítás után is a vízzel leöblítés és gondos szárítás az utolsó két lépés.

Fogkrém???

Gyakran hallani, hogy az ékszer tisztítására fogkrémet használnak. Érdekes, de inkább kerülendő megoldás! A fogkrémek összetétele a fogaknak megfelelő ugyan, de a fémeknek kevésbé: gyakran színező, fehérítő és polírozó anyagokat is tartalmaznak, amelyek – különösen az arany ékszereken – maradandó nyomot, sérülést hagyhatnak. Ha mindenképpen ki szeretnéd próbálni, egy olyan, apró felületen teszteld, ami nem látszik az ékszer viselésekor. Egyes ékszerek felületi karcait esetleg el lehet távolítani fogkrémmel, de az ilyet jobb ékszerekhez való polírozó pasztával csinálni, ami az ehhez értő szakember kezében csodákra képes. De fontos a szakértelem!

Ecset, kefe, dörzsanyagok

Az ékszerek finom felülete gyengédséget igényel, ezért nem javaslunk olyan tisztítást, ami súrol, karcol, megsértheti a felszínt. Egy finom szőrű ecset, puha kefe azonban csodákra képes akkor, ha az áttört ékszerek recéibe, bordáiba, köves ékszerek foglalata alá bejutó port kell eltávolítani. A puhább mesterséges kövek, berakások, zománc esetén legyél nagyon óvatos!

Mikroszálas kendő

Szeretjük! Az egyik legjobb eszköz a biztonságos tisztításhoz, de sajnos nem minden ellen használható, és sajnos nem mindegyik felel meg az ékszerekhez. A legtöbb mikroszálasként forgalmazott tisztítókendő ugyanis hullatja a szálait, illetve a korábban összeszedett port, ami nem baj, ha ablakot vagy szekrényajtót takarítasz vele, de az ékszeren szöszök, gubancos csomók alakjában ott marad a kövek foglalatán, a láncszemek között, a függesztőkarikák illeszkedésénél. Ha mikroszálas kendőben gondolkodsz, válaszd az ékszertisztító kendőinket, amelyek szerkezete nem hagy szöszt, vagy más nyomot. A tőlünk vásárolt ékszerhez kapott mikroszálas törlőkendő ékszerekhez készült, számos alkalommal gond nélkül tisztíthatod vele a kincsedet!

Ezüsttisztító és általános ékszertisztító kendő

Az ezüsttisztító kendő kifejezetten az ezüst felületek tisztítására szolgál, egy impregnált textília. Hasonló a mikroszálas kendőkhöz, de át van itatva egy kimondottan ezüst tisztítására alkalmas szerrel, és rendkívül finom polírozó porral. Ez a fajta kendő az ezüst felületekre való, a benne lévő anyag más nemesfémeken és egyéb fém felületeken nyomot, elszíneződést, akár karcokat is hagyhat. Esetenként ródiumozott ezüstöt is át lehet törölni vele, de azon nem érvényesül megfelelően a különleges anyagának hatása. Az előnye a többi tisztítókendővel szemben az, hogy az ezüst különleges szennyeződéseit: a szulfidáció feketés-barnás elszíneződését, és az oxidáció okozta szürke, matt bevonatot is hatékonyan eltünteti.

Az általános ékszertisztító kendő is impregnált, de más az anyaga. Ez a fajta kendő minden nemesfémre, kőre, kristályra is használható. Az ezüst felületek regenerálása picit időigényesebb vele, de biztonságos és alapos. A felület csillogóan fényes, újszerű lesz általa, és – ami a legjobb! – az ékszer további áttörlést, öblítést nem igényel, akár azonnal viselhető is!

Válassz a kínálatunkból tisztítókendőt, és élvezd ki a megfelelő tisztítószer előnyeit!

Ezüsttisztító folyadékok

Az ezüsttisztító oldatok eltérő összetételűek, mint az általános ékszertisztító folyadékok! Anyagukat az ezüst jellegzetes oxidációja, szulfidációja ellen optimalizálják. Használatuk révén az ezüst felületű ékszer újszerűen fényes és meleg fehér lesz, de más fémek, beleértve nemesfémeket is, elszíneződnek, sérülhetnek, mattulhatnak tőlük. A nem nemesfém ékszerekből olyan sókiválást okozhatnak, ami akár tönkre is teheti azokat. Ezért nagyon fontos, hogy csak ezüst tárgyak, ékszerek tisztítására használd!

Az ezüsttisztító folyadékba szigorúan a használati utasításában leírt ideig szabad csak belemártani az ezüst ékszert, és utána nagyon alaposan le kell öblíteni vízzel, és gondosan megszárítani. Túlzottan gyakori használatuk egyes ezüst ötvözőanyagokat megsárgíthat, így jobb, ha mértékletes maradsz, és évente három–négy alkalomnál gyakrabban nem alkalmazod az ékszeren.

A kínálatunkban szereplő ezüsttisztító folyadék annyiban jobb az általában használtaknál, hogy kevesebb szalmiákot tartalmaz, ezért nincs kellemetlen szaga és még ritkábban okoz bőrirritációt. Mindig tartsa be a termék használatára vonatkozó előírásokat!

Általános célú ékszertisztító folyadékok

A speciálsian ékszertisztításra készült oldatok jellegzetessége, hogy az arany, platina, palládium és ródium felületeket nagyon hatékonyan tisztítják, a fém szinte megújul, fényessé válik. Ezek a folyadékok alkalmasak gyémánt, cirkónia, és üveg kövek tisztítására is, de egyes mesterséges kövek, berakások, rátétek, vagy éppen a zománc homályossá válhat tőlük. Ha gyanúd támad, egy kevésbé látható, pici területen tegyél az anyaggal egy próbát. Ha tudod, hogy az ékszeredben gyémánt, cirkónia vagy üveg kövek vannak, akár csak ragasztva is, akkor évente három–négy alkalommal nyugodtan újjávarázsolhatod kincseidet!

Az általános ékszertisztító folyadékok használata után is fontos a bőséges, alapos öblítés vízzel, és a gondos szárítás. Ragasztott köves ékszereidre a víz jelenthet nagyobb veszélyt, így ennek megfelelő gyakorisággal (ritkasággal) tisztítsd így azokat!

Válassz általános ékszertisztító folyadékot a kínálatunkból, és élvezd ki a célnak leginkább megfelelő tisztítószer előnyeit! Termékünk különlegessége az, hogy a megengedettnél is kevesebb olyan anyagot tartalmaz, ami bőrirritációt okozhatna.

Ultrahangos tisztítás

Ma már bárki vehet ultrahangos ékszertisztító gépet, de azok használata megfelelő ismereteket és kellékanyagokat igényel, ezért nem javasoljuk az otthoni használatát. A megfelelően felkészült ötvös szakember ismeri az eljárás csínját-bínját, pontosan tudja, hogy milyen ékszereket nem szabad így tisztítani, és rendelkezik a megfelelő oldattal is, ami az ultrahangos készüléket igazán hatékonnyá teszi. Ezt a műveletet jobb tehát szakemberre bízni!

Fémtisztító paszta, általános háztartási fémtisztítók

A kereskedelmi forgalomban – nem az ékszerboltokban – sok olyan készítmény található, amit univerzális fémtisztítóként hirdetnek. Ezek nem ékszerfémekre készülnek, sokkal inkább a szerszámok, konyhai és fürdőszobai fémfelületek, vagy esetleg autók látható fém felületeinek tisztítására szolgálnak. A nem nemesfém ékszereken esetleg érdemes lehet próbát tenni egy rejtett, kis felületen, de az univerzális fémtisztítók rendszerint csiszoló, vagy polírozó anyagot is tartalmaznak, ami nem a nemesfémekre optimalizált. A nemesfém drága, és nem mindegy, hogy a csiszoló, polírozó hatás mennyire koptatja az ékszert. Ezek az anyagok nem is arra készültek, hogy használatuk után a bőrünkön viseljük a tisztított tárgyat, ezért mi nem javasoljuk a használatukat. Különösen vigyázz azokkal a csodaszerekkel, amit a reklámok, közösségi média nem ellenőrizhető részén hirdetnek, mint mindenre univerzálisan használható varázsszert. Ellenőrizd a beszerzési forrásaidat, és válaszd a megbízható, leinformálható üzleteket – épp itt van kéznél a miénk…

Az oldal tetejére