Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Szállítás: következő munkanapra! Gyorsabban szeretnéd? Válaszd az ÉkszerExpresszt!
Megnéznéd átvétel előtt az ékszert? Egyeztess velünk időpontot a +36 20 2177444 telefonszámon!
Elakadtál? Nem vagy biztos benne? Segítségre van szükséged?
Kollegánk segít, hívd fel! +36 20 583-8923 Ha kell, visszahív!
Egyedi elképzelésed van? Megvalósítjuk! Hívd a +36 20 2177444 telefonszámot!
Segítségre van szükséged? Kérdésed van? Tanácsot kérnél?
Kollegánk segít, hívd fel! +36 20 583-8923 Ha kell, visszahív!

Amit tudni akarsz a karátról

Amit tudni akarsz a karátról

Szinte mindenki hallott már a karátról, mint mértékegységről, de kevesen tudják pontosan, hogy mit jelent. A karát lehet az arany finomságának jelzője, és lehet a gyémánt egyik paramétere is. A kétféle karát csak a nevében hasonlít, mert az egyik egy arányszám, a másik egy tömeget jelentő mértékegység.

Hány karátos a gyémántgyűrűd?

Gyémántgyűrű rengeteg gyémánttalTegyük fel, hogy a családi örökség része a dédnagymama aranygyűrűje, amit egy szép kis briliáns ékesít. Az aranyműves megvizsgálta, és azt mondta, hogy 18 karátos, de nézesd meg kőszakértővel is. A kőszakértő is megvizsgálta, és azt mondta, hogy 1 karátos, de ő csak a követ vizsgálta.

A mindent is tudó szomszédasszony viszont a sógorának másodunokatestvérétől tudja, hogy olyan nincs, hogy 18 karátos is meg egy karátos is, az a gyűrű legalább 27 karát, de úgyse ér semmit, mert pikés a kő, és a színe is olyan kis sárgás. Most akkor kinek van igaza?

Nyilván a szomszédasszonynak, csak nem ebben. A gyűrű lehet valóban 18 karátos is, és 1 karátos is. A 27 karát meg vagy badarság, vagy egy jókora széndarab kéne legyen a gyűrűfejben. A 18 karát ugyanis azt jelenti, hogy a gyűrűben lévő arany mennyi a gyűrű fém részének teljes súlyához képest, míg az egy karát a gyémánt súlya. Abban igaza van a szomszédasszonynak, hogy a gyémánt értékét a súly csak részben határozza meg, az igazi értékét jelentősen befolyásolja, hogy a kő milyen csiszolású, mennyire tiszta a belseje a zárványoktól és sérülésektől, mennyire homogén, és milyen a színe. De most csak a karáttal foglalkozunk.

A nemesfém tisztasága

Minden, ékszerkészítésnél gyakran használt nemesfém közös tulajdonsága, hogy a mindennapos használathoz túl puha, és ötvözni kell ahhoz, hogy kellőképpen ellenálló és megmunkálható legyen. Az ötvözés során bizonyos szabályok szerint más fémekkel keverik a nemesfémet, ami ellenállóbbá vagy alakíthatóbbá teszi, védi a mindennapok koptató hatásától, és a kívánt színhatást is beállítja. Az ötvözet finomsága azt jelenti, hogy a nemesfém milyen arányban van jelen a fémben, és ezt technikai szempontból ezrelékben szokás kifejezni.

Az ezüst ékszerek esetében nem is használunk más értékjelzést erre: a 925‰ a „sterling” ezüst, amit az ékszerkészítés során leggyakrabban használnak, de – főleg dísztárgyak és evőeszközök esetében – találkozhatunk 800‰-es ezüst ötvözettel is. A színezüst is tartalmaz valamennyi szennyezőanyagot, ezért nem létezhet 1000‰-es ezüst, legfeljebb „háromkilences”, ami 999‰ ezüstöt és 1‰ (azaz 0,1%) egyéb anyagot tartalmaz. Létezik még ennél is finomabb, tisztább ötvözet, a „négykilences”, ami 999,9‰ nemesfém, és 0,1‰, vagyis 0,01% idegen anyag.

A platina esetében is hasonló a helyzet, bár ott a megmunkálhatóság miatt van a legnagyobb szükség az ötvözésre. A szabványos platina tárgyak rendszerint még nagyobb tisztaságúak is lehetnek, hivatalosan a 950‰ és a 900‰ elfogadott. Bár nagyon ritka, hogy palládium ékszerrel találkozzunk, azok 950‰ vagy 500‰ finomságúak lehetnek – az utóbbinak fele nemesfém, a fele ötvözőfém. Az acél nem nemesfém, még az sem, amelyiket előszeretettel nemesacélnak hívunk, így ott nincs ilyen megkülönböztetés.

14 karátos áttört aranygyűrűA lényeg azonban az arany, ha karátról van szó. Az arany, mint a legkedveltebb nemesfém, többféle finomságban is kapható. Külföldről behozott ékszerek esetében gyakori csalódás, amikor kiderül, hogy a 8 vagy 9 karátos ékszerben alig egyharmadrész az arany – az egyik 333‰ a másik 375‰. Az ilyen ékszer is szép, kopásállóbb, a mindennapos használat során kevésbé sérülékeny, de az értéke, értékmegőrző képessége jóval kevesebb. A hazai forgalmazásban a 14 karátos arany a leggyakoribb, amely esetében ésszerű egyensúlyban áll a tartósságot biztosító ötvözőanyag az értéket és szépséget adó nemesfémmel. Ezek az ékszerek több mint felerészben tartalmaznak aranyat, egész pontosan 585‰ arányban. Régi ékszereknél gyakori, hogy 583‰ a finomságuk, de ez nem lényegi különbség. Az 583‰ jelzésű arany ékszerek valójában ugyanúgy 14 karátosak, az 585‰ érték fel van kerekítve.

A kínálatunkban található arany testékszerek többsége 18 karátos, azaz 750‰-ük (vagyis az ötvözetük háromnegyed része) arany. Óriási előnyük a 14 karátos testékszerekkel szemben, hogy még annyira sem fordul elő allergiás reakció rájuk – erre még további biztosítékot jelent az általunk képviselt márkák rendszeres bőrgyógyászati ellenőrzése (avagy hivatalosabban: dermatológiai auditálása).

A karát mint nemesfém finomságjel definíciója és jelölése

De hát mi is ez a fajta karát? Egy SI-n kívüli, hagyományos mértékegység, 41 2/3 ‰. Ennek ismeretében könnyen ki lehet számolni, hogy az adott aranytartalom hány karátot jelent, illetve az ismert karát érték mennyi aranyat rejt. Ha a németországi ékszerüzletben vett olcsó, 3 grammos arany nyaklánc 8 karátos, abban bizony alig 1 gramm az arany.

Hazánkban a hivatalosan elfogadott, fémjelezhető ékszerek 9, 14, 18 vagy 22 karátosak lehetnek. Magyarországon a nemesfémtartalomra használt karát jelölése a gyakorlatban nem egységes, rendszerint k vagy kt, esetleg ezek nagybetűs változata tűnhet a szemünk elé. Külföldön sem jobb a helyzet, a K vagy k jelzést használják. A dolog szépséghibája, hogy ezek mindegyike egy-egy SI-mértékegység jele, ezért összetéveszthető.

Gyémántgyűrű 14 karátos aranybólA gyémánt mérete

A példánkban szereplő gyűrű esetében a gyémánt, ami a gyűrűben van, 1 karát tömegű. Figyeld csak: itt nem finomságról és mennyiségi arányszámokról van már szó, hanem arról, hogy a brill a gyűrűben milyen nehéz. És ez az egész a szentjánoskenyérfa magja miatt van...

Az ókorban a precíz súlymérésre növényi magvakat használtak, mert van néhány fajta, amelyiknek nagyon egyforma, és így viszonyítási alapnak is alkalmas a súlya. Az ókori Egyiptomban az árpamag volt a mérések alapegysége, mert minden árpamag pontosan 0,91 gramm, azaz 1 qedet. Minden más súlymértéket a qedet többszöröseként határoztak meg. A görögök a szentjánoskenyérfa (görögül keration) magját használták hasonlóképp, bár az tájegységenként kissé eltérhetett. Így lett a keration 0,205 grammos átlagos súlya a karát alapértéke.

A drágakövek értékét sokban befolyásolja a tömegük, de nem olyan jelentős mértékben, mint a nemesfémekét a nemesfémtartalmuk. Egy egykarátos brill lehet pár százezer forint, és lehet sok millió is, ha az előbbi nem tökéletesen átlátszó, fénytörési hibák vagy zárványok, esetleg elszíneződések vannak rajta. Ha a csiszolás nem tökéletes, vagy ha a kő meg van sérülve, az is csökkenti az értékét.

Ennek előnye is van! Ha tőlünk rendelsz ékszert és gyémántot kérsz a cirkónia kő helyére, lehetőséged van rá, hogy megszabd, hogy az adott méretű (és ezzel összefüggésben adott karát súlyú) gyémánt milyen értéktartományban legyen. Ha ilyen igényed van, készséggel segítünk neked, akár a megfizethetőbb, akár az értékesebb gyémántra van igényed. A rajtunk keresztül elérhető olcsóbb gyémántok esetében ügyelünk arra, hogy a kő hibái ne rontsák el a gyémánt szépségét, és igyekszünk olyan köveket biztosítani az adott árkategóriában, amelyek a kevésbé feltűnő zárvány vagy elszíneződés miatt olcsóbbak. Természetesen magasabb árú, minőségi gyémántot is be tudunk szerezni, a Te igényeid és lehetőségeid szerint!

A karát, mint drágakő-tömeg definíciója és jelölése

Rózsakvarc, jáspis, nefrit (jáde) és ametiszt egy különleges nyakékbenMint már tudod, a karát eredetileg 0,205 gramm a szentjánoskenyérfa-mag „tiszteletére”. Mivel adódtak kis mértékű eltérések, később az SI bevezetésekor 0,2 grammban rögzítették a karát váltószámát, és ezt használjuk ma világszerte mindenhol. Így, bár a karát nem SI-mértékegység, de az SI-rendszerhez kötött.

A 0,2 gramm azért is jó, mert könnyű számolni vele: a grammnak pont az egyötöd része, vagyis 5 karát az egy gramm. Ezt a karátot nem csak a gyémánt mérésére használják, hanem más drágakövek súlyát (pontosabban szólva tömegét) is karátban szokás megadni.

A súlymértékként használt karát jelölése Magyarországon kt, külföldön általában ct, és ez a jelzés sokkal elterjedtebb és egységesebb, mint a finomságmérésre használt karát jelzése.

Ha megnyerte a cikkünk a tetszésedet, nézd meg arany és brilles ékszereinket is!

Az oldal tetejére