Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Szállítás: következő munkanapra! Gyorsabban szeretnéd? Válaszd az ÉkszerExpresszt!
Megnéznéd átvétel előtt az ékszert? Egyeztess velünk időpontot a +36 20 2177444 telefonszámon!
Elakadtál? Nem vagy biztos benne? Segítségre van szükséged?
Kollegánk segít, hívd fel! +36 20 583-8923 Ha kell, visszahív!
Egyedi elképzelésed van? Megvalósítjuk! Hívd a +36 20 2177444 telefonszámot!
Segítségre van szükséged? Kérdésed van? Tanácsot kérnél?
Kollegánk segít, hívd fel! +36 20 583-8923 Ha kell, visszahív!

A fémjelek misztikus világa

A fémjelek misztikus világa

Amikor nemesfém ékszert, tárgyat vásárolsz, a kereskedő gyakran azzal próbál megnyugtatni a valódiságáról, hogy fémjelekre meg finomságjelekre hivatkozik. Mi is így szoktunk tenni! A fémjelek hatósági jelek, amelyek az új kincsed valódi összetételét igazolják. De mi is pontosan a fémjel?

Jelek a fémben

Kézbe fogod az új ékszered, a fény felé tartod, gyönyörködsz a kövek és a nemesfém szépségében, színeiben. Felpróbálod, hogyan illik Hozzád, felfedezed a formáit, milyen szépen csillog, milyen sima, mennyire finomak az ívei, a felülete. Minden egyes ékszer egy-egy műalkotás, amelyben az ékszertervezők, ékszerészek, ötvösök, kőfoglalók szakmai tudása egyesül a nemes anyagok sajátos szépségével. És egyszer csak észreveszed, hogy ott, azon a többé-kevésbé elrejtett zugban, van valami, ami olyan, mint egy folt a ruhán, egy csúnya pattanás az arcon: egy ütés nyoma, mégpedig egy szerszámé. Ha jól megnézed, valamilyen minta is van benne, meg számok, esetleg betűk. Ez nem hiba az ékszeren, hanem azok a jelzések, amelyek igazolnak – nos, valamit. Az ékszerekben ugyanis általában többféle jel is kell legyen, legalábbis bizonyos súly felett, és mindegyik mást jelent. Három közülük olyan jelzés, ami az ékszer eredetét és minőségét igazolja, de ezen felül lehet benne más is, például a gyártó saját jele, logója, vagy – egyes import ékszerek esetén – a működési engedélyére utaló szám vagy jel.

A három legfontosabb jel közül egy minden nemesfém ékszeren egyformán kötelező, a másik kettő az ékszer súlyától függően kell vagy nem kell. Ezek a jelek a

  • Finomságjel
  • Fémjel
  • Névjel, ami a gyártó vagy az importőr jelzése.

A finomságjel nem hiányozhat egyetlen nemesfém ékszerről sem. A fémjel és a névjel a tárgy tömegétől függően kötelező – erről alább részletesebben is írunk!

A finomságjel

14 karátos arany gyűrű finomságjeleA finomságjel a gyártó jelzése, aki azzal garantálja, hogy amit készített, a megfelelő arányban tartalmaz nemesfémet. Ez az ezüst esetében mindig ezrelékben jelenik meg, de általában csak a szám szerepel, az ezrelék jele nem. Vagyis itt „925” kell álljon az ékszerben, esetleg „800” a dísztárgyak, étkészletek esetében. Ha aranyból van az ékszer, akkor lehet az ezrelék érték is, például „585” vagy „750”, de lehet a karátszám is, azaz 14K vagy 18K – a karát jelentéséről egy korábbi blogcikkünkben már írtunk.

Más nemesfém ékszerek viszonylag ritkán fordulnak elő a magyar üzletek kínálatában, de azoknál is az ezrelék értéket kell keresned, ha a finomságukra vagy kíváncsi.

Finomságjel minden nemesfém ékszerben egyaránt kötelező, és pontos szabályok írják le, hogy hol helyezkedhet el, valamint országonként változó, hogy mekkora, esetleg milyen egyéb egyedi motívum hitelesíti.

A fémjel

Magyar hatósági jelzések egy 14 karátos fehérarany gyűrűnEz a legfontosabb azonosítónk. Országonként eltérőek (bár nem minden országban van kötelező fémjelzés!), és nemzetközi egyenértékűségi megállapodások szabályozzák, hogy az egyes országok mely más országok fémjeleit fogadják el hitelesnek.

A fémjeleknek különféle rajzolata van attól függően, hogy milyen fémbe, milyen finomság igazolására, sőt, milyen jellegű tárgyra (ékszerre vagy más tárgyra) kerül. A pontos rajzolatuk olyan titok, amit csak az ellenőrzést végző személyek ismernek, de az általános megjelenésüket az ellenőrző hatóság a honlapján közzéteszi, és a fizikai ékszerüzletekben kötelező kifüggeszteni. A hivatal neve extra hosszú és körülményes, ezért nem untatunk vele. 2006-ig NEHITI-nek hívták, és a mai, hétköznapi, nem hivatalos neve Fémjelző hivatal – igen, az a különleges helyzet, hogy egy hivatalnak a nemhivatalos nevét használja szinte mindenki. Az érvényes magyar és egyenértékű külföldi fémjeleket bemutató oldalukat itt találod meg. Az oldalon 1867-től, az egységesített nemesfémvizsgálat és fémjelzés hazai kezdetétől napjainkig minden hiteles fémjel megtalálható. A fémjeleket ugyanis időnként megváltoztatják, ami a hamisítás ellen is védelmet nyújt és segít egyes régi ékszerek korát megbecsülni.

A fémjelek sem lehetnek csak úgy bárhol az ékszeren, pontosan meghatározott helyek vannak, ahová el kell helyezni. Természetesen nem üthet be bárki fémjelet, erre csak a Fémjelző hivatal jogosult, egyébként nagyon súlyos hamisításnak minősül – megítélése a bankjegyhamisításéhoz hasonló!

A névjel

A névjel is hatósági jelzés, és a Fémjelző hivatal által kiadott beütő szerszámmal kell elhelyezni a nemesfém tárgyakon, ékszereken. A névjel helyét a fémjel helyéhez hasonlóan jogszabály írja elő.

A magyar ékszereken, tárgyakon a készítőjének úgy nevezett gyártójele szerepel. Azok a cégek, amelyek importálásra jogosultak, a gyártójelhez nagyon hasonló (vagy azzal azonos) importőr jelet kapnak. Ezek a jelek sokfélék lehetnek, de leggyakrabban három betű vagy írásjel kombinációja szokott lenni. De eltérő jelzések is vannak, lehet egy vagy két betű is a jelzés. Van olyan hazai gyártó, akinek a hivatalos gyártójele egyetlen, nem betűt vagy számot ábrázoló rajzolat. A névjelnek mindig van egy kerete, aminek pontos alakja a Fémjelző hivatal által megszabott, egyedi, és az (is) hitelesíti a névjelet.

Más jelek

BOVO olasz arany medál gyártói jelzéseiLéteznek más jelölések is az ékszereken, például gyakran látható a Fémjelző hivatal „Hhivataljele. Külföldi ékszerekben is szerepelhet a gyártó saját jele, esetleg márkaneve, logója, vagy akár a védjegyének oltalomszáma is. Ezeknek a jelzéseknek nincs olyan hitelességet bizonyító értéke, mint a fémjelnek és a finomságjelnek.

Fontos tudni!

Az ezüst ékszerekre csak 2 gramm, vagy a feletti tömegnél ütnek be fémjelet és névjelet. A fülbevalók esetében a súlyhatár fél párra vonatkozik. Az arany (és más nemesfém) ékszereknél a súlyhatár 1 gramm, és a fülbevalóknál ugyanúgy fél pár súlyát kell figyelembe venni. A finomságjel viszont súlytól (tömegtől) függetlenül minden nemesfém ékszeren kötelező!

Mit tegyél, ha kétségeid támadnak?

Első körben a Fémjelző hivatal honlapján ellenőrizd, hogy az ékszerben látható fémjel egyezik-e valamelyik hiteles hatósági fémjellel. Előfordul régi ékszereknél, hogy a fémjel megkopott, vagy olyan mértékben szennyeződött, hogy csak egy fekete folt van a helyén, szinte kirobbanthatatlanul. Az ilyen esetekben megpróbálhatod zálogházakban, komolyabb ékszerboltokban bevizsgáltatni az ékszert, de a legbiztosabb az, ha a Fémjelző hivatalhoz fordulsz. Az ellenőrzést végző osztály éppen aktuális elérhetőségét itt találod, és itt vannak a Fémjelző hivatal címe és elérhetőségei (a lap alján). Magánszemélyként is kérhetsz vizsgálatot, amelyhez személyi igazolványra feltétlenül szükséged lesz. A vizsgálatok díjkötelesek.

Az oldal tetejére